lørdag 28 november 2020

ØRESTAD AVIS - LOKALAVIS FOR ØRESTAD OG NABOKVARTERER SIDEN 2006

logo-orestad

bydelsavis for Ørestad og naboomrader siden 2006 kultur

Suverænt Selvrefererende Stodder

film the gentlemenGuy Ritche ligner sig selv. Sommetider så meget, at han spænder ben for historien i The Gentlemen, men for det meste til både stor morskab og filmisk fryd.

4stjernerTitel: The Gentlemen. Instruktør: Guy Ritchie. Skuespillere: Matthew McConaughey, Colin Farrell, Charlie Hunman, Michelle Dockery og Hugh Grant. Varighed: 113 minutter. Premiere: Kan streames på Blockbuster

Egentlig ligger det lige for at afskrive Guy Ritchies nye film som noget, vi har set før.

Der er masser af små (bevidste) referencer tilbage til instruktørens bedste film fra cv’et. De foregår stort set alle i den engelske underverden, hvor man i det ene øjeblik kan gå fra være en fandens karl til i den næste scene at have fået knaldet en kugle igennem kraniet.

Det lyder barskt, men Ritchies mesterskab ligger i at kunne fortælle som få andre. Uanset om det er 'Rub, stub & to rygende geværer' (1998), 'Snatch' (2000), 'RocknRolla' (2008) eller hans to Sherlock Holmes-film fra 2010’erne, serveres de med så meget humor, filmisk opfindsomhed og ikke mindst replikker leveret af gavflaber, at værkerne frem for at virke hårde bliver storskrydende.

Sådan en film er instruktørens nye 'The Gentlemen', der kan streames hos Blockbuster, også.

Her kommer en håndlanger hjem en sen aftenstund blot for at opdage, at en privatdetektiv er brudt ind i hans hus med et tilbud, der ikke bør kunne afslås. Privatdetektiven har nemlig indsamlet så meget materiale på håndlangerens chef, at han vil kunne smadre hele forbryderimperiet. Heldigvis kan beviserne ”forsvinde” for 20 millioner knastørre kontanter. Og oveni hatten har detektiven skrevet et filmmanuskript over hele den kriminelle verden, som han har afdækket.

Herfra udspiller sig en magtkamp imellem de to. Detektiven skal sikre sig, at han får pengene. Håndlangeren skal finde ud af, hvor meget pengeafpresseren egentlig ved.

Det lyder kulørt, og det er faktisk endnu mere kulørt, end det lyder. For det, der snildt kunne have endt som et kammerspil mand og mand imellem, bliver i Guy Ritchies instruktørhænder en vilter filmoplevelse. Det ene vanvittige påfund og plottwist afløser det næste, hvilket både er styrken og svagheden ved 'The Gentlemen'. Ret beset er det her en ”fan-film”, hvor Ritchie vil vise, at han stadig kan levere varen fra underverdenen.

Intet er helt realistisk, og selvom skuespillere som Matthew McConaughey, Colin Farrell, Charlie Hunman, Michelle Dockery og Hugh Grant leverer varen, er den vare så kæk, at man aldrig rigtig føler noget for de mennesker, man sidder og ser på. Sagt på en anden måde er Ritchie ikke nogen engagerende instruktør, og især filmens første halve time er næsten for sløv til, at den for alvor går i gang 

Men i gang kommer den med den ene skudsalve efter den anden, og da den slentrende begyndelse pludselig vrider sig og drejer i flere forskellige retninger, skal man holde tungen lige i munden for at opfange hele molevitten.

I den henseende er 'The Gentlemen' en opvisning i, hvad det er, der gør Guy Ritchie så unik. Briten tør simpelthen alt på et filmlærred. Både med kameraet, skuespillet, fortællingen og de aparte indfald. Og han tør samtidig at gøre grin med alt – ikke mindst sig selv, når han gang på gang refererer til sine tidligere film.

Så selv om man godt kan savne dybde i universet, er 'The Gentlemen' både morsom, idérig og undervejs også ret delikat.           

Godt liv:

Debat:

Bestil nyhedsbrev

Vi sender 1-2 gange pr. måned.

Anmeldelser

Louises klumme

DEBAT: