En dansk nyklassiker er født

film drukThomas Vinterbergs nye komediedrama Druk har mesterligt skuespil, man griner derudaf og alligevel giver den nødvendig dybde til at skabe en ægte storfilm.

6stjernerTitel: Druk. Instruktør: Thomas Vinterberg. Skuespillere: Mads Mikkelsen, Lars Ranthe, Magnus Millang, Thomas Bo Larsen. Varighed: 115 minutter. Premiere: 24. august.

Der findes en opsigtsvækkende teori i Norge om druk. Den norske psykiater Finn Skårderud mener, at vi er født med en halv promille for lidt i blodet. For mennesket er simpelthen bedst tuned, når vi har en lillebitte skid på.

Og den for nogle provokerende teori, bliver der taget kærligt hånd om i Thomas Vinterbergs nye dramakomedie, der er en befriende frigjort hyldest til dansk druk i en ellers nypuritansk tid, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler maks 7 for kvinder og 14 for mænd, som historielærer Martin, spillet med alle skuespillets nuancer af Mads Mikkelsen, fortæller klassen:

“Hvor meget drikker du, Jason,” spørger han en elev, og 3.g griner.

“Ja, jeg er på druk torsdag, fredag og lørdag. Drikker 4-5 bajere søndag og onsdag, hvis der er Champions League,” svarer den drukglade knægt, og det bliver i alt til over 50 genstande om ugen - ikke unormalt for de tørstige gymnasieelever i Danmark, der bliver hyldet i en særskilt scene i filmens start, hvor de unge drikker sig i hegnet til højlydt musik og vælter rundt i København. 

Mads Mikkelsens gymnasielærer har fået et godt forhold til sin klasse, efter han er begyndt at hælde sprut i kaffekoppen og fortælle anekdoter, om Churchills og Roosevelts fantastiske politiske præstationer på grund af druk.

De klagede ellers over ham, han var støvet og forvirret, og filmens begyndelse afslører en dybt deprimeret familiefar, der har tabt kontakten til sin søde svenske kone, spillet følsomt og stærkt af Maria Bonnevie, og hans to mutte sønner.

Mikkelsens ansigtsudtryk fra deprimeret til rablende glad er nærmest hele filmen værd.

Da han sammen med tre kollegaer starter det norske eksperiment, videnskabeligt naturligvis, alle resultater af oplevelser med promiller bliver omhyggeligt skrevet ned i et essay, flytter de fire drukkammerater sig menneskeligt, socialt og fagligt. 

Først drikker de op til en promille på 0,5, så videre og endelig til maks, så vi får hele turen med de fire lærere: Martin, Tommy, Peter og Nikolaj, der udadtil har gode jobs, men snart viser skrøbelige og ynkelige sider.

Nikolaj, spillet af den dygtige komiker Magnus Millang, bor sammen med sin rige kone, rig på grund af farmand, og deres tre børn i et stort hus, og han kæmper med at huske at købe bleer og hø til kaninburet, at købe frisk torsk og få daglige skældud fra sin alt for praktiske kone. Hun er spillet af Thomas Vinterbergs kone, Helene Neumann, og drenge-røvsskildringen af den kedelige og sure kone er nærmest en provokation i sig selv i tider, hvor kvinder skriger efter roller med nuancer.

Thomas Bo Larsens brovtende, “sydhavnske” Tommy lever alene, men finder eksistentiel mening på drengefodboldholdet, han træner, og med stor succes som promillerne stiger, og hvor han tager sig af Brille - den udsatte dreng på fodboldholdet.

Så er den blide og rare gymnasielærer Peter, spillet af stærkt af Lars Ranthe, som får gang i gymnasiekoret og hjælper en nervøs elev til eksamen - med vodka i glasset. Men i sit privatliv fandt han aldrig en kone.

Under eksperimentet får vi vilde drukture med masser af Charlie Chaplin-komik, som skuespillere der går ind i døre og falder fulde i supermarkedet, vi får langsomt fortalte scener med psykologisk dybde, og vi får tragedie. 

Men i sidste ende er budskabet klart: Druk er en af livets store forstærkere.

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk