• Redaktionen
  • Kultur

Hvorfor bygger de, som de gør?

dac nordhavn silo cobe rasmus hjortshojSkal det være storbyens ansvar at bevare biodiversiteten? Ny udstilling på DAC viser hvad der foregår, når arkitekter og byplanlæggere skaber byrum og bygninger.

21. april åbner Dansk Arkitektur Centers nye, store udstilling 'Bag Facaden'. Udstillingen - som Nordhavn (selvfølgelig) også indgår i - vil vise publikum hvad der foregår i hovederne på arkitekter og byplanlæggere, når de planlægger nye byrum og nye bygninger. Der er nemlig mange dagsordener i spil. Har folk overhovedet råd til at bo i byen? Er der plads til piger i byrum? Hvorfor og hvordan skal byen være med til at sikre biodiversitet? Er der plads til udsatte hjemløse? Er byerne rustet til at håndtere klimaforandringer? 

"Bag Facaden inviterer gæsterne til at stoppe op, reflektere og diskutere nogle af de komplekse spørgsmål for bedre at forstå, hvad der egentlig er på spil bag facaden. Og så går den helt tæt på den enkelte, for hvad kan vi selv gøre for at påvirke vores fælles fremtid?", skriver Dansk Arkitektur Center (DAC).Foto: Rasmus Hjortshøj

dac Bag facaden rasmus hjortshoj 04Udstillingen er bygget op som en teaterscene med scenografier, kapitler og historier, der kan opleves uafhængigt af hinanden, men som skaber én samlet fortælling med cases, billeder, 1:1 installationer, arkitekturmodeller, film og interaktive elementer. I udstillingen kommer man også tæt på tre beboere, som fortæller deres historie om, hvordan det er at bo i et byggeri, der er placeret på Danmarks ghettoliste. I et scenografisk udstillingsdesign med fem 'set-stykker' kommer man bl.a. tæt på prisvindende danske tegnestuer og banebrydende arkitekter som Jørn Utzon, Dorthe Mandrup og Bjarke Ingels.

Udstillingen kommer også forbi Grønland og det moderne fængsel, Ny anstalt Nuuk, hvor arkitekterne har arbejdet med lyset og naturomgivelserne i arkitekturen.

Man kan også dykke ned i historien om designikonet PH-lampen, der hænger i tusindvis af restauranter, offentlige bygninger, hoteller og private hjem. Hang den også i Poul Henningsens eget hjem?

Udstillingen har også et særligt afsnit om den danske arkitekt og byplanlægger Jan Gehl - et forholdsvis ukendt navn herhjemme, men hans arbejde har høstet stor international anerkendelse og hans bog "Livet mellem husene" er oversat til 40 sprog. I udstillingen kan man besøge Jan Gehls private arbejdsværelse, høre ham selv fortælle på en film, gå på opdagelse i hans notesbøger.

De besøgende kan også opleve en større installation af Solnedgangspladsen i Skagen, som er tegnet af Kristine Jensen. Her kan man smide skoene, lægge sig ned og se solen gå ned over Danmarks nordligste punkt.
I en VR-installation kan man, inspireret af Bjarke Ingels kreative univers, udfordre familien i at tegne de flotteste arkitektoniske mesterværker, og derigennem få en intuitiv forståelse af rumlighed og skala, som arkitekterne arbejder med. 
Som et perspektiv på udstillingens overordnede tematik er den internationalt anerkendte billedkunstner John Kørner inviteret til at komme med sit bud på, hvordan arkitekturen påvirker os. I litografiserien Understanding the impact of architecture (2014-2020) zoomer Kørner ind på arkitekturen og dens indflydelse og påvirkning.

dac Bag facaden udstilling collageBag Facaden kan opleves fra 21. april til 3. oktober 2021.
Dansk Arkitektur Center. Bryghuspladsen 10. 1473 København K. Åbningstider: Alle dage 10-18. Torsdag 10-21 
Besøg www.dac.dk for mere information.
DAC følger myndighedernes anbefalinger og vejledninger og har indført en række tiltag for at sikre et trygt besøg for alle.
Udstillingen ’Bag Facaden’ er udviklet af Dansk Arkitektur Center og støttet af den filantropiske forening Realdania.

byggeri, udstilling, arkitektur

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1676

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk