Den gamle Hal H lever videre i nye bygninger

bellakvarter upcycle 1Tagkonstruktion, gulve, beklædning, møbler, lamper og meget mere i den gamle Hal H i Bella Center får nyt liv i nye bygninger efter nedrivningen.  ”Vi genanvender 95% af nedrivningsmaterialerne fra den gamle hal,” siger nedrivningsfirmaet.

Den gamle hal H ved Ørestads Boulevard er næsten væk for at gøre plads til nye boliger i kvarteret. Hallen blev bygget i 1976, men som et led i Bellakvarters bæredygtige strategi har det været vigtigt at genbruge så mange af de oprindelige materialer som muligt. Solstra Development, der står bag byudviklingen af Bellakvarter, har derfor indgået samarbejde med nedrivningsfirmaet Søndergaard A/S, der specialiserer sig i genanvendelse af nedrivningsmaterialer:

”Vi genanvender 95% af nedrivningsmaterialerne fra den gamle hal. Vores ambition er altid at få ressourcerne så højt op i affaldshierarkiet som muligt. Det gælder for eksempel tagkonstruktionens gamle åse, som vi har videreformidlet til Næste Skur, der er en upcycling design- og byggevirksomhed, der genanvender åsene i konstruktionen af nye skure,” fortæller Kasper Sørensen, der er produktionschef i Søndergaard A/S. 

bellakvarter upcycle 2Upcycling af byggematerialer
En anden ting, som også får nyt liv er hallens træbrædder og lægter, der ligeledes genanvendes som upcycling byggematerialer. Desuden er hallens gamle receptionsinventar, scener og billetluger også videredistribueret 1:1 sammen med en masse lamper, borde, stole, vinduer, apteringer og store dele af klimaskærmen. Endvidere screenede rådgivningsvirksomhederne Transition og Lindager UP hallen inden nedrivning, hvor de lokaliserede over 1.000 loftplader og riste på gangbroer, som de kunne genanvende til nyt byggeri. 

Alt det som ikke kan genanvendes direkte, nedbrydes og genanvendes til nyt materiale, hvilket skaber en cirkulær økonomi, som efterlader et minimalt CO2 aftryk. I nedrivningen af den gamle hal nedbrydes den gamle beton blandt andet og støbes til ny beton eller bruges som bærelag i veje, den gamle isolering flås og genanvendes til ny isolering, gips udsorteres i pap og kalk, som genanvendes hver for sig ligesom jern og metaller udsorteres og smeltes om.

”Ved at vælge bæredygtig nedrivning bidrager man som virksomhed til at spare på jordens ressourcer og det kan måles direkte i en reduktion på virksomhedens CO2-bundlinje,” fortæller Kasper Sørensen. 

byggeri, Bella Center, Bellakvarteret, bæredygtighed

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 974

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk