Kort Nyt: Nedlæg rundkørsel

rundkoersel groenjordsvej orestads blvd kopierAnalyse: Nedlæg rundkørsel. Rundkørslen ved Ørestads Boulevard og Grønjordsvej skal nedlægges og erstattes med et lysreguleret T-kryds.

Det anbefaler ekspereter i en foranalyse af trafiksikkerheden på Ørestads Boulevard. Begrundelsen er, at rundkørslen både har høj trafik. kødannelser og forholdsvist mange ulykker. I perioden 2015-2020 er der registreret 19 ulykker, heraf 13 ulykker, hvor en bilist har påkørt en cyklist ved indkørsel til rundkørslen.
En skitse af det nye kryds viser, at cyklisterne får en såkaldt 'shunt', så de kan dreje til højre ad Ørestads Boulevard udenom krydset.
Et lysreguleret kryds kan skabe kødannelser i den næste rundkørsel ved August Schades Vej, så den bør også omdannes til et kryds, dog uden lysregulering, mener rapporten. Den tredie rundkørsel ved Tom Kristensens Vej kan få lov at blive liggende.
Illustrationen viser analysegruppens forslag til det nye kryds ved Grøndjordsvej. Analysegruppens forslag skal nu til politisk behandling i Københavns Kommune.
Omdannelsen af rundkørslerne har været til politisk debat i over 10 år. I 2012 afviste Teknik- og Miljøudvalget et næsten identisk forslag om at lave et lysreguleret T-kryds, da mente at det ville være alt for dyrt. Det nye forslag er stort det samme som dengang, og antallet af ulykker er også fortsat i samme omfang.

LÆS OGSÅ: Opdateret: Nej til T-kryds ved Grønjordsvej

FLERE KORTE NYHEDER

1 frø og 0 vandsalamandre fundet
På Amager Fælled er indsamlingen af padder på størstedelen af byggepladsen for Fælledby nu afsluttet efter afsøgning i april og maj. 
Fælledby P/S indsamler padderne forud for byggearbejdet, for at flytte dem til nye levesteder. Arbejdet er bl.a. foregået ved hjælp af små spande, som har fungeret som opsamlingssted for padderne med dagligt tilsyn.
Selskabet oplyser nu, at der er fundet og flyttet et enkelt eksemplar af spidssnudet frø, men ingen eksemplarer af stor vandsalamander. Det lysåbne areal er derfor nu frigivet til anlægsarbejde, som betyder, at bl.a. gravemaskiner og kran kan begynde at arbejde på området.

Konkurrence for p-hus med tagfarm
For mindre end et år siden fik tre ørestadbeboere ideen om en taghave og tagfarm på toppen af det kommende p-hus Asger Jorn ved Himmelbyen. Ideen er blevet godt modtaget af politikere i Københavns Kommune, selv om spørgsmålet om finansiering ikke er faldet på plads endnu. By & Havn har også været positivt indstillede, og nu udskriver de en åben projektkonkurrence for udformningnen af huset inklusive tagfarm.
"P-hus Asger Jorn skal forsyne området med parkeringspladser og samtidig bidrage positivt til de nære omgivelser i form af en udadvendt funktion i stueetagen og et tilgængeligt tag med mulighed for en foreningsdrevet tagfarm på en del af P-husets tag," står der i konkurrencematerialet.
Konkurrenceopgaven består i at give forslag til et samlende helhedsgreb for udformning af P-husets facader, kantzone og dele af det grønne tag. Forslagene skal også give bud på en skulpturel udvendig adgangstrappe, et udsigtspunkt og en sti til nabobygningen, der gør det grønne tag tilgængeligt. Alle kan deltage. Konkurrencens materialer kan hentes via By & Havns hjemmeside.

kromagrafen ap ejdKromagrafen solgt for en kvart milliard
AP Ejendomme har solgt ejendommen Kromagrafen på Robert Jacobsens Vej i Ørestad Syd til BlackRock Real Assets. Kromagrafen består af 87 lejeboliger. AP Ejendomme byggede selv ejendommen i 2018. 
"Vi slår til, når den rigtige mulighed opstår. Salget af Kromagrafen kommer på det rigtige tidspunkt for os, og vi er glade for, at vi udviklede ejendommen", siger AP Ejendommes adm. direktør, Peter Olsson. Han vil ikke oplyse salgsprisen, men ifølge Ejendomswatch.dk er den på lige over 250 mio. kroner. BlackRock Real Assets, er en af verdens største kapitalforvaltere. Selskabet bør ikke forveksles med Blackstone, som er gået ind på markedet for ældre ejendomme i København. BlackRock vil kun investere i nyere byggeri, oplyser selskabet til Ørestad Avis.
"Vi er meget glade for at overtage denne nybyggede ejendom af høj kvalitet beliggende i et særdeles attraktivt område," udtaler Anton Friling, Vice President hos BlackRock Real Assets.

orestad guide kopierNy guide til Ørestads erhverv

Ørestad Guide hedder en ny online guide til Ørestads burtikker og selvstændige. Den er lavet af Hans Jul som har boet i Stævnen Ørestad syd i 12 år. "Jeg elsker at bo i Ørestad hvor man er ”væk fra det hele og tæt på alt” - sagt med et glimt i øjet. Denne guide er tænkt som et indspark til at styrke sammenhængskraften i Ørestad og tilbyde en hurtig og tilgængelig platform hvor du kan finde bydelens mange tilbud med opdateret information," skriver Hans Jul.
I modsætning til de sociale medier der har sin egen dynamik, er Ørestad Guide tænkt som et opslagsværk der giver en skarppræsentation af hver forretning. Se mere på www.orestad.guide

GLiMT fejrer genåbning
Teaterkompagniet GLiMT har siden starten af året haft status som nyt lille storbyteater med base i Amager Vest under navnet GLiMT Amager. På grund af den Corona-nedlukkede start på 2021 klipper teatret først snoren i første uge af juni og inviterer til en åbningsuge med forestillinger, pop-up events og reception. Teatret har base i den nyetablerede Maskinhal Sundholm på Sundholmsvej, men vil kunne opleves overalt i bydelen fra Ørestad til Bryggen. 
Åbningsugen byder på cirkuskoncerten CameliOrquestra 2.0 af GLiMT og Sputnik & Wild Wonders og gæstespillet Antipodi af italienske Kompagni Dromosofista, som begge kan opleves i Maskinhallen, samt Mano Viva af Girovago e Rondella, ligeledes fra Italien, der spiller i Kulturhuset Islands Brygge. 
Fredag d. 4. juni er der fest i Maskinhallen, når GLiMT Amager holder officiel åbningsreception med akrobatiske og musikalske indslag. Alle er velkomne, men tilmelding er nødvendigt. Følg GLiMT Amager på Facebook for information om arrangementerne og læs mere om teatret på glimtamager.dk. 

bella byhave image1Ny bæredygtig byhave i Bellakvarter 
Sidst i maj blev Sydhaven, Bellakvarters nye grønne areal, færdigetableret. Parken indgår som en del af en grøn ring omkring Bella Center. Haven henvender sig både til beboere, konferencegæster, som besøger Bella Center og erhvervsfolk i Bellakvarters erhvervsområde.
Byhaven har et parkareal, sø og rulleskøjtebane. Søen er placeret som et centralt element i parken med vandplanter og sten i vandkanten. Arealet med den kørefaste belægning er lavet, så den kan bruges til forskellige former for fysiske aktiviteter såsom rulleskøjteløb, skating og løb. Ørestad Bjergløb løber blandt andet ad denne rute grundlovsdag lørdag 5. juni 2021. ​​​​​​​I den ene ende af haven er der skabt et grusareal, hvor Bellakvarters eksisterende byhave Bella Byhave er flyttet hen. Udover at fungere som et rekreativt byrum indgår Sydhaven som et element i den samlede strategi for lokal afledning af regnvand i Bellakvarter.

Politiet laver borgerråd
Københavns Politi vil danne borgerråd, som skal  inddrage borgerne i politiets arbejde. Det første borgerråd er oprettet i Tårnby. "Vi vil gerne blive bedre til at lytte til borgerne og inddrage deres oplevelser og erfaringer mere i vores arbejde. Det, tror vi, vil øge trygheden og tilliden til os som politi," siger politidirektør Anne Tønnes. Borgerrådet vil arbejde med  fysiske møder, repræsentative borgerundersøgelse, og debat på en ny digital platform, mitkbhpoliti.dk. Læs mere om første tema ’Et trygt Tårnby’ og deltag her: www.mitkbhpoliti.dk

karen blixens plads ritzauLokal plads nomineret til betonpris
Karen Blixens Plads i Ørestad Nord er nomineret til In-situ Prisen 2021, som gives til unikt arbejde i pladsstøbt beton, som udfordrer materialets formbarhed og potentiale. Vinderen offentliggøres til Betonens Prisfest den 22. juni i Industriens Hus.
"Anlægget er et smukt eksempel på, at alt falder på plads, når form, funktion og konstruktion så overbevisende går op i et større hele og her tillige leverer et stringent og konsekvent udsagn om in-situ betonens muligheder," udtaler jurymedlem Jesper Gottlieb fra Gottlieb Paludan Architects, 
Pladsen er opført 2016-2019 og tegnet af Cobe Arkitekter. Ved at udforme såkaldte cykelbakker er der blevet plads til 2.000 cykler i overdækkede 'bakker' på den store plads.

Bykvarter med oaser
En række nye institutioner samles i et helt nyt by- og naturområde på Artilerivej 69H. 1. juni var der grundstensnedlæggelse. Det nye byområde vil rumme en ny daginstitution, nyt plejehjem, værested for udsatte og Skolehaven Island Brygge. Bykvarter får også  grønne oaser og ligger lige op til Amager Fælled og den fredede bygning Ballonhangaren.

faellesgro groenttorvet 2FællesGro på Bryggen
Fra juni til december kan FællesGros medlemmer fremover hente friskhøstede, økologiske grøntsager, frugt, urter, æg og blomster foran Kulturhuset Islands Brygge. Dermed bliver havnefronten hver onsdag mødested for de lokale medlemmer, der kan få sig en snak, imens de samler ugens høst i egen medbragt pose.
Folkene fra FællesGro som står klar med  viden og tips om ugens høst. Som medlem af FællesGro betaler man forud for høstsæsonen for sin andel af høsten. FællesGro sørger for, at man kan afhente sin høst i sin egen bydel. På Islands Brygge vil den friske høst komme direkte fra Svanholm Gods ved Skibby.

hoergaarden sociale byrumsmoebler boelgenSociale møbler lavet af børn
I løbet af 6 tirsdage i april og maj har en gruppe lokale børn fra Børnekulturpiloterne skabt et nyt hangout i Hørgården. Sammen med landskabsarkitekterne, Bettina Lamm og Anne Wagner fra Københavns Universitet og dygtige håndværkere fra kooperativet Genlivet/TinkerTank, har de bygget deres egne sociale byrumsmøbler. Møblerne er udtænkt, tegnet og udført af børn, med hjælp fra professionelle fagpersoner. Projektet er støttet af Amager Vest Lokaludvalg og Partnerskabet KAB. Foto: Partnerskabet

 

Flere partnerskabstræer
Efter to års pause på grund af anlægsloftet genoptog Københavns Kommune i september projektet med partnerskabstræer. Siden da er København blev 360 partnerskabstræer rigere. Amager Vest har fået tildelt 56 af de såkaldte partnerskabstræer, som  gives gratis af Københavns Kommune, mod at modtageren af træet forpligter sig til at plante, passe og pleje det. Både private, boligforeninger, boligorganisationer og virksomheder kan søge om partnerskabstræer til private arealer, så længe træet er synligt for andre københavnere og kommer byen til gode. I den nu overståede plantesæson har københavnerne især været interesseret i at få den hvide fuglekirsebær som partnerskabstræ.

trafik, teater glimt, taghave, fælledby, tagfarm, kromagrafen

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3084

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk