Naturpark Amager skal udvikle bæredygtig turisme
Naturpark Amager har stort potentiale for at blive en magnet for miljøinteresserede storbyturister, mener Innovationsfonden
• Innovationsfonden har netop ydet et tilskud på 4 mio. kr. til et projekt, der skal udvikle guidede ture i bynære naturområder. Som de første i Danmark skal Københavns Universitet, Roskilde Universitet og arkitektvirksomheden Norrøn de næste tre år arbejde sammen om dette økoturismeprojekt, hvor Naturpark Amager sammen med sammen med Nationalpark 'Skjoldungernes Land' ved Roskilde er blevet udpeget som pilotprojekter.
Flere skal opleve fælleden
Naturpark Amager er området fra Amager Fælled over Kalvebod Fælled og Kongelunden til strandengene ud til Dragør. Naturparken blev etableret i 2015, netop for at udvikle naturområdet, så flere kommer ud for at opleve det.
Innovationsfonden mener at Naturpark Amager med sin natur og sin beliggenhed helt tæt på København har et stort uudnyttet potentiale for at få flere turister.
Naturparkrådet for Naturpark Amager, som bl.a. udgøres af repræsentanter fra Tårnby Kommune, Københavns Kommune og Naturstyrelsen, vil da også meget gerne have flere både danskere og udenlandske turister til at besøge området, der med 3500 hektar er mere end dobbelt så stort som Dyrehaven nord for København. Men med langt færre besøgende.
Respekt og omtanke
I projektet skal der udvikles nye guidede ture og en 'skalerbar' model for bæredygtig turisme i naturparker.
Der skal udvikles koncepter for bæredygtig turisme, som kan bruges andre steder. for rigtig mange turister er i dag miljøbevidste og vil gerne købe naturprodukter, hvor der er fokus på økologi, miljø, natur og bæredygtighed.
”Bæredygtig turisme handler om at rejse med respekt og omtanke for natur og kultur. Og om balancegangen mellem naturbevarelse og voksende turisme”, forklarer Jane W. Meged, lektor og ph.d. ved Roskilde Universitet, og leder af projektet.
”Turistguider og natur- og kulturformidlere står på spring for at udvikle nye turprodukter, der tilgodeser danske og udenlandske turisters ønsker om oplevelser, der tager hensyn til miljøet, og hvor turisterne selv kan være med til at gøre en positiv forskel for samfundet. Jo mere bevidste turistguiderne selv er om bæredygtighed, jo mere kan de ved hjælp af deres fortællinger og designet af deres guidede ture påvirke turisterne. Endelig skal guiderne udvikle turismen i pagt med de lokale, så de også får noget ud af det”, siger Jane W. Meged.
Entreprenørskab
I løbet af projektet bliver der tilbudt et nyt uddannelsesmodul for studerende på Turistføreruddannelsen ved Roskilde Universitet og for de studerende på Skovskolen ved Københavns Universitet. Desuden inviteres eksisterende turistførere, der har egne små virksomheder, ind i projektet for at udvikle nye og innovative turprodukter.
”Jeg forestiller mig, at nye guidede ture i højere grad vil være interaktive og inddrage de besøgende, sådan at deltagerne bliver mere aktive og selv laver noget. Det kan f.eks. være, at de samler bær og krydderurter og så laver noget af det sammen med lokale små virksomheder, noget de kan spise på stedet eller som de kan tage med hjem. Det kan også være bæredygtighed på en helt anden måde, hvor turisterne donerer et beløb til et lokalt velgørende formål, når de køber en guidet tur, forklarer Jane W. Meged, der også selv har været turistfører.
Nye turprodukter kan også være en videreudvikling af eksisterende tiltag. som for eksempel de oplevelsesspor i form af podcasts, der er i Naturpark Amager, eller flere guidede ture for handicappede, ældre, skoleklasser eller andre målgrupper.
Inddragelse af lokale
Den private arkitektvirksomhed Norrøn skal udarbejde et prospekt for udvikling af de to natur- og nationalparkers turismepotentiale. Norrøn er specialiseret i destinationsudvikling, hvor det handler om både at finde dét, der gør et sted særligt, men også dét, der binder et område sammen på tværs. Senest har Norrøn været med til at skabe den populære vandrerute 'Camønoen' på Møn.
” Vi glæder os til at komme i gang med det spændende projekt i Naturpark Amager. For os kommer det først og fremmest til at handle om at få en indsigt i, hvad det her sted er for en størrelse. Både kulturhistorisk, hvilke fortællinger der ligger gemt i området, som kan tolkes på ny og iscenesættes, og ikke mindst at komme i tale med de mange mennesker og aktører, der i dag agerer i området, og forstå deres virkelighed, deres ideer og deres drømme for områdets fremtid” siger Marco Berenthz, der er partner i Norrøn.
natur, kalvebod fælled, turisme
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 4030