Lav bykvarter for den lille bygherre
Paradoksalt nok er Fælledbyen resultatet af en kamp for fælleden og naturen. Med fælleden og naturen som taber.
Her er mit personlige høringssvar til tanken om et nyt bykvarter oven på en losseplads og midt på fælleden.
Hvor er Fælledens Venner – Anders Morten Christoffersen (Verdens Skove), Maria Gjerding (Danmarks Naturfredningsforening), Anders Morgenthaler (Tegner, forfatter og instruktør), Nikolaj Kirk (Jæger og kok), hvor var politikerne på rådhuset, ikke mindst tidligere overborgmester Frank Jensen, men også mine kolleger – arkitekterne - nu hvor resultatet og konsekvensen af kampen mod Amager Fælled Bykvarteret i Ørestad for alvor truer?
Det er altid svært at få aben til at sidde det rigtige sted, når den først er sluppet løs – men jeg er ikke i tvivl: Med den nye placering af de 2000 boliger midt på fælleden har vi alle tabt – såvel, naturen og som den bæredygtige byudvikling. Det gælder i øvrigt også projektet midt i det unikke miljø ved Stejlepladsen i Sydhavn.
Fælleden mister sin sammenhæng – det store grønne træk fra Kalvebod Fælled i syd til Amager Fælled og Njalsgade i nord – en sammenhæng, som er vital for den samlede mængde og diversitet af dyre- og planteliv - et afgørende træk i den oprindelige plan for fredning af den samlede fællede.
At et nyt bykvarter nu placeret midt på Amager Fælled - ovenpå en losseplads - giver unægteligt bæredygtighed en helt ny dimension. Bykvarteret ligger nu langt fra metroens tilbud om nær og hurtig kollektiv forbindelse til centrum, men også på et opfyldt areal, der kræver et kæmpe forarbejde – oprydning fra fortiden som skydeterræn og losseplads. En pilotering kan betyde ’åbning’ fra lossepladsens forurenede lag til den oprindelige havbund og grundvandet – under alle omstændigheder en usikkerhed og omkostning, der kun kan pålægges de kommende beboere i området.
At Amager Fælled ikke er den jomfruelige natur, som mange kunne ønske, gør en samlet plan for såvel fælledernes fremtid som omkringliggende byudvikling endnu mere påkrævet - her kan tidens natursyn, en tilfældig passioneret kærlighed til en enkel plante- eller dyreart og kampen mod det oprindelige Amager Fælled Bykvarter paradoksalt vise sig som en årsag til, at naturen og den samlede fælled på Amager taber.
Anbefaling: Fasthold den oprindelige vision. Byg et sundt og bæredygtig bykvarter ved Sundby Station indenfor rammerne af Ørestad. Men lær af erfaringen. Find en finansieringsmodel for den lille investor og udstyk bykvarteret, således at ’farmand’ kan bygge sit eget hus i byen. Fasthold byrum af høj kollektiv kvalitet, men giv plads til mangfoldigheden, og det skæve. Få naturen og det grønne, frøen og salamanderen, kartoflerne og salaten helt ind i mellem husene og op mellem tæerne – i stedet for at bygge på toppen af en losseplads.
Forbilledet og erfaringen kan bl.a. være de seneste byudviklingsområder i Amsterdam omkring Monnikskapstraat, Kaajeskruidstraat, Maagdenpalmstraat og Bosrankstraat
Tom Mose Petersen er ark. maa. - indehaver af tegnestuen STOCK35. Tidligere administrerende direktør for ARKKI – tegnestuen, der gennem 10 år var ansvarlig for den arkitektfaglige del af planlægningen i Ørestad.
natur, amager fælled, byggeri, tom_mose_pedersen
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 2012