andreas petersen verdens skove 2020Bekymring for klimaforandringer kan gøre de fleste af os både modløse og trætte. Nyheder om polaris der smelter, tundra der tøer, og verdens skove der brænder, er ikke opløftende. 

Heldigvis er ikke alt sort i sort på klimafronten - nogle gange trænger håbets grønne farve klart igennem. Næppe noget tema, har jeg skrevet og talt mere om i årenes løb end: træflis.

Træflis er nok ikke det mest oplagte samtaleemne i frokostpausen. Ikke desto mindre, så kommer en stor del af varmen i vore radiatorer i København fra at brænde træflis. 

Danmark har ikke meget skov. Derfor må HOFOR fragte flisen fra blandt andet Brasilien og Baltikum. I 2020 gik 828.000 tons træflis og træpiller op i røg i København på den konto. Det svarer til vægten af langt over 100.000 voksne afrikanske elefanter. Ikke småting på nogen måde.

At brænde træflis i de mængder er ikke godt for klimaet, og gavner ikke skovenes biodiversitet. Så enkelt er det faktisk.

Men nu har en enig Borgerrepræsentation taget første skridt til at sige farvel til flisen. I stedet for biomasse skal vi satse endnu mere på varmepumper og geotermi.

Det sker ikke i morgen, eller overmorgen - men glæde os bør vi alligevel. Det demonstrerer, at vi er på vej ud af biomassens blindgyde og mod en mere energi-grøn hovedstad. Ikke mindst viser det os, at det gør en forskel i København, at klimaet nu med rette er kommet øverst på den politiske dagsorden.