Fire vilde heste på Amager Fælled

vildhest amager faelled foto kirstenheering5Efter hundrede af års fravær er den vilde hest tilbage på Amager Fælled.  Fire unge heste af racen Exmoor-pony blev i går sluppet ud på området langs Ørestads Boulevard, hvor de sammen med kvæget skal græsse og pleje naturen.

Kirsten Heering har haft travlt, men nu er hun glad. Fire vilde hopper af racen exmoor-pony går stille og roligt rundt og græsser  i østfolden på Amager Fælled. 

"Det ser ud til at de har vænnet sig til alle de nye lyde, og er faldet godt til. Første dag holdt vi dem i en lille fold, men nu har de indtaget området" siger Kirsten, som er bestyrelsesmedlem i Københavns Kogræsserlaug (KKGL). 

Foreningen har taget initiativ til at hente de vilde heste til Amager.  Det har været et stort arbejde. Der skulle indhentes tilladelser og søges penge til at opføre et nyt hestehegn. Sharing Copenhagen og Amager Vest Lokaludvalg har støttet projektet. Kogræsserlauget skal selv betale evt. dyrlægeudgifter og føre dagligt tilsyn med den lille flok.

"Det er forhåbentlig kun starten på en proces, hvor vi bliver klogere og klogere på, hvordan heste kan klare sig på fælleden," siger hun.

I de senere år er små flokke af vilde heste blevet genintroduceret til flere naturområder rundt om i Danmark. Fordelen er bl.a. at hestene spiser græs året rundt. Det betyder at sollyset kan nå ned til jordoverfladen og på den måde fremme artsrigdommen af planter og dyr. 

"Vores kvæg gør det samme, og med stor succes. Men hestenes maver kan klare noge andre græsarter, især arten 'bjergtørvene'. Den vokser ret vildt på fælleden, men hestene elsker at spise den," forklarer Kirsten Heering. 

Foreningen har siden 2015 haft skotsk højlandskvæg gående på Amager Fælled. Om efteråret slagtes nogle af kvierne, og kødet deles af laugets medlemmer, mens andre kvier får lov at overvintre. Lige nu går der 14 kvier i nordfolden, klar til slagtning. Yderligere fire kvier går i sydvestfolden, og de skal snart tilbage til østfolden og gå sammen med hestene vinteren over. 

Måske med føl

De fire vildheste er alle hopper, og kommer fra en stor flok vilde heste, der siden 2006 har græsset på Sydlangeland. Her har hestene året rundt klaret sig med minimal menneskelig indblanding. 

Ponyerne på Sydlangeland kommer oprindeligt fra Tærø ved Møn, hvor de har levet vildt siden 1964.
En exmoor-pony er ca. 130 cm høj, med en bred krop og muskuløse sorte ben. Pelsen er brunlig og vinterpelsen består både af uldhår og dækhår. Faktisk er vinterpelsen så tyk, at der kan ligge sne på ponyens ryg uden at det smelter. 

Tre af hestene er 1 år gamle, mens den fjerde er fire år gamle. og hun kan gemme på en hemmelighed.

"Da hestene har gået i en stor folk, kan hun meget vel være med føl. Det vil vise sig til foråret," siger Kirsten Heering. 

Ingen fodring

Man kan ikke klappe de vilde heste og de må ikke fodres, men fælledens brugere er velkomne til at se på den lille hesteflok på afstand. Det er dog ret vigtigt, at hestene ikke bliver fodret.

"Disse heste har aldrig været indendørs og er aldrig blevet fodret. Det er derfor, at at de er gode til afgræsning. Hvis de opdager, at de kan få føden på en nemmere måde, kan deres evne til at overleve i naturen blive svækket," siger Kirsten Heering, som appellerer til, at man i den første tid giver hestene tid og ro til at vænne sig til storby-livet. 

"Vi har fået lavet nye klaplåger ind til folden. De er vant til besøgende, men hold venligst afstand. Det er vilde dyr."

 

FAKTA: Vilde heste i Danmark

 I Danmark er der fundet knogler fra vilde heste, som er op til 11.500 år gamle, dengang var hestene et attraktivt bytte for jægere. Vildhestene regnes egentlig for steppedyr, men i Danmark har de også levet i den danske urskov. Det menes, at de sidste af Europas vilde heste forsvandt omkring 1870. Nyere undersøgelser viser, at Exmoor-ponyen er den race, der genetisk ligger tættest på den oprindelige vildhest.
De vilde heste bliver kaldt vilde, fordi de lever med mindst mulig indblanding fra mennesker. I strenge vintre bliver der dog lagt stråfoder ud og hestene er altid under opsyn, så hvis de bliver syge, bliver der tilkaldt en dyrlæge. De lever i en flok på ca. 60 voksne dyr og med førerhingst og førerhoppe, med mellemrum må man dog udskifte førerhingsten for at undgå indavl.
Kilde: www.langeland.dk/oplevelser/vilde-heste

natur, amager fælled

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3674

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk