• Kirsten Degn, tekst og fotos
  • Godt liv

Godt nytår i naturen

naturpark kirstenddegn hesteJanuar på fælleden med Kirsten Degn: Det er et tab for området, at broen og fuglehusene ved Storesø forsvinder. På cykeltur gennem Fasanskoven. Og så mødte vi endelig de nye, vilde heste på Amager Fælled. 

Jeg blev ked af at læse forleden at broen og fuglehusene ved Storesø ikke bliver genetableret – det er virkelig et tab for området. Vi er mange som har været betagede af den tur ind gennem rørskoven og kigge på fuglene, måske særligt i forårsmånederne når der har været rigtig gang i kurmageriet, men også senere på sommeren, når der har været guldsmede og grønne frøer, og de smukke åkander i blomst. Bare der dog kunne findes en løsning.

Lige før jul var jeg på en dejlig cykeltur ned til sydspidsen, rundt ad Dæmningvejen og hjem gennem Fasanskoven. Det var en dag med næsten ingen vind, og mildt, men også lidt diset – men alt i alt en dejlig tur, hvor man rigtig kunne se at selv om der ikke sker så meget vinterdage, så er der alligevel en skønhed i naturen, bare man holder øjnene åbne.

Juledag var dnaturpark kirstendegn fasanskovener det fineste cykelvejr, så den dag blev brugt på en tur ind for at se om vi kunne finde vildhestene. De har været der siden efteråret, hvor de blev sat ud af Københavns Kogræsserlaug, som havde hentet dem på Langeland. Det er heste af racen Exmoor pony. De skal sammen med det udsatte højlandskvæg være med til at afgræsse Fælleden som på længere sigt skal styrke biodiversiteten i området.

Vi måtte hele vejen rundt om folden, inden vi fandt dem, men de var der så til gengæld alle fire på én gang, og tæt på - de er virkelig smukke og meget fotogene med deres mørke farver og tykke hårlag. Det blev en fin tur, og i tillæg fik vi den flotteste eftermiddagshimmel ind over Fælleden på vejen hjem. Selv om vi ikke har set solen ret meget i denne måned, så har der alligevel været mange fine solnedgange.

Jeg har været ude for at hamstre lidt gran til afdækning af mine mest sarte krukker og plantekasser, der er altid til at finde noget på de steder hvor man samler juletræerne sammen til afhentning, men det er ikke alt der er lige godt - særlig rødgranen taber hurtigt sine nåle. Det er nu heller ikke den der er flest af blandt de brugte juletræer, selv om det er den de miljøbevidste sværger til, fordi den er naturligt hjemmehørende i Danmark, og derfor belaster miljøet mindst.

naturpark kirstendegn edderfuglDer sker jo ikke så meget lige nu – og det bliver også spændende at se hvordan vinteren bliver, lige nu er det jo bare mørkt og vådt. Men det går den rigtige vej – i skrivende stund 7. januar er dagen tiltaget med 17 minutter!

Hvis vi kigger tilbage på 2020 er der en ting som er særlige bemærkelsesværdigt - ud over coronaen selvfølgelig - og det er den måde vi har lært at bruge naturen på. Aldrig har der været så meget trængsel og leben på stier og veje som i dette år - aldrig har børnene været så meget ud på legepladser og ude og klatre i træer, og leget i rørskoven her omkring. Det kunne jeg godt ønske mig at vi tog med ind i 2021, selv om det ikke er nødvendigt, men fordi vi nyder det.

naturpark kirstendegn januar aftenhimmel

natur, Naturpark Amager, kirsten_degn

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3057

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk