2400 skoleelever ’I sandhedens tjeneste’
To dage i december deltog 2400 skoleelever fra København og omegn i DR-Byens interaktive læringsforløb til de ældste klasser: ’I sandhedens tjeneste’
• Foran DR-Koncerthusets blå facade ses elever strømme til fra flere storkøbenhavnske kommuner. Straks de kommer inden for, bliver de i dagens anledning hver udstyret med et pressekort. Alle bliver derefter gelejdet op i koncerthusets store foyer, hvor den næste times tid hurtigt forsvinder i et koncentreret og intenst forløb.
Public service til storforbrugere af medier
De mange 8. og 9. klasser fordeles på i alt seks hold over de to dage. Hver session foregår stående på gulvet foran en scene og gulvet er inddelt i et JA- og et NEJ-felt, som de mange elever skal stille sig i i løbet af workshoppen.
Kasper Jon Larsen fra DR Kommunikation og Presse forklarer til Ørestad Avis: 8. og 9. klasser fra flere storkøbenhavnske skoler deltog i workshoppen.”Som en public service virksomhed er det vores ansvar også at tilbyde undervisning i brug af medier og de unge mennesker her er jo netop storforbrugere af forskellige typer medier. De kommer til at skulle gennemgå flere etiske dilemmaer, som de ikke kender i forvejen og meningen er bl.a., at eleverne skal lære om traditionel kildekritik”.
I ugerne op til besøget hos DR-Byen havde klasserne hjemme på skolerne forberedt sig på dagens undervisning. De havde øvet sig i at producere et kort nyhedsindslag optaget på smartphone og indsendt det til DR.
Crash course i at være journalist
Til at styre hvert hold bestående af 400 teenagere står på scenen DR’s kendte journalist og nyhedsvært Erkan Özden:
”Nu skal I igennem 1½ times crash course i at være journalist”, indleder han seancen, og introducerer de øvrige medvirkende, der altid er i et nyhedsstudie: Produktionsholdet bestående af bl.a. kamerafolk, lydmand, klippere, redaktører og reportere. ”Det handler om at få fakta” sagde journalist Erkan Özden, der ledte slagets gang.Erkan Özden leder slagets gang med et glimt i øjet og i en munter tone, men samtidig formår han at signalere seriøsiteten i de daglige dilemmaer, man som journalist og i nyhedsredaktionen står overfor.
”I skal ikke bare være først med det vigtige, men også med det rigtige”, belærer han de mange unge mennesker.
På scenen sidder også redaktionschef Lars Møller Hansen:
”Nyhederne skal være vigtige og væsentlige, men de må også gerne være spændende eller fascinerende”, melder han ud til eleverne.
”I må træffe nogle valg og sortere i de informationer, I får. Skal vinklen på historien være kritisk, eller skal den hellere være positiv og konstruktiv”, spørger han og viser som eksempel to nyhedsklip om den samme historie, men med to forskellige vinkler.
Sårede skoleelever
Eleverne præsenteres for den ’breaking news’, der netop er tilgået redaktionen og som de nu skal tage stilling til: En busulykke med flere tilskadekomne skoleelever. Skal nyheden ud med det samme? JA eller NEJ. De 400 teenagere fordeler sig på gulvet på hver side af et tomt midterfelt og enkelte af eleverne på hver side bliver bedt om at begrunde deres synspunkt.
Straks har de truffet deres første valg, før det næste er på vej: Én af DR’s journalister har på Instagram fundet et billede af den forulykkede bus. Skal billedet bringes? Igen må eleverne ræsonnere og tage stilling, men hurtigt melder den næste oplysning sig: DR har fået melding om, at bussens chauffør var fuld. Indtil videre er det kun DR, der sidder inde med den vigtige oplysning. Men skal den ud til seerne? Kan man stole på kilden? Hvad med de pårørende?Redaktionschef Lars Møller Hansen bragte nyt om sagen til eleverne.Som forløbet skrider frem, kommer der hele tiden nye oplysninger fra DR-Nyheders reportere på gerningsstedet og via interviews og research. På den måde udvikler og forandrer historien sig og bliver mere nuanceret. Men samtidig bliver det mere vanskeligt at træffe et valg, og der er da også rigtig mange af eleverne, der undervejs skifter mening om, hvorvidt nyheden skal ud på medierne eller ej. Efter et intenst forløb er der stor enighed blandt deltagerne om, at nyheden skal bringes i aftenens TV-Avisen. Hele sessionen slutter med overrækkelse af en præmie til den klasse, der vinder konkurrencen om det bedste nyhedsklip. Alle 400 teenagere er inviteret til en rundvisning i DR-Byen og bevæger sig nu ned ad trappen og ud i den grå hverdag.
Bevidsthed og refleksion
Efterfølgende talte Ørestad Avis med redaktionschef Lars Møller Hansen:
”Vi ved jo, at de unge ser TV på en anden måde end de ældre generationer og vi vil også gerne nå ud til dem. Så et forløb som dette handler både om at få deres input til, hvordan vi når ud til dem via de nye medier, men det drejer sig også om, at de unge får et indblik i de overvejelser, vi dagligt står med i medieverdenen. Gevinsten for dem skal gerne være, at de er blevet mere bevidste om og reflekterer mere over, hvordan vi og de bruger medierne”.
At DR har ramt plet med denne form for undervisning, er der ikke megen tvivl om, for langt de fleste af de unge, som avisens udsendte talte med, var positive.
En gruppe elever fra Strandskolen i Karlslunde var enige om, at ”det er sjovt at få et indblik i, hvad det indebærer at være journalist” og en anden klynge fra Munkekærskolen i Solrød mente: ”Det er godt fundet på og det er anderledes” og ”Vi skiftede holdning flere gange undervejs”.
- Oprettet den .
- Sidst opdateret den .
- Læst: 1749