• Henriette Kragh Jacobsen, tekst & foto
  • Kultur

Fra Iran til Ørestad

mehrdad zamaniDansk-iranske Mehrdad Zamani, der bor i Ørestad, skriver nu på anden del af en trilogi, hvor han deler sine erindringer fra at være soldat i Iran-Irak krigen, politisk forfulgt og ny borger i Danmark. Første del, ‘Smagen af edderkop’, udkom i foråret

• I sin første af i alt tre erindringsbøger fortæller Mehrdad Zamani om sin tid som ung soldat i den iranske hærs kommandoenhed og om sit liv under krigen mellem Iran og Irak i slutningen af 1980’erne. Bogen, der har fået meget flotte anmeldelser, består af 10 essaylignende noveller som giver et skarpt tidsbillede og et sjældent indblik i en ung soldats hverdag og heroiske momenter. Først og fremmest er soldaten et menneske, der under umenneskelige vilkår udlever venskab, forelskelse og retfærdig vrede - og fortæller om det med skæve indfald og humor. Men al krig efterlader en ækel smag af edderkop i munden.

Måtte lægge mappen om fortiden væk
I dag sidder Mehrdad i sin lejlighed i Ørestad som uddannet krimonolog, familiefar og ’ny’ dansker.
”Jeg har haft megen tvivl omkring det at skrive bogen og det har været en meget lang proces”, fortæller Mehrdad Zamani, som gik i gang med at skrive sine erindringer for snart mange år siden, men som måtte lægge det til side, fordi det tog for hårdt på ham at rippe op i alt, hvad der var sket for ham.
”Jeg blev alt for berørt dengang – det var stadig for tæt på og jeg måtte ligefrem tage fysisk afstand fra det, jeg nåede at skrive. Jeg havde samlet det i en mappe, men hvis jeg tog den frem, blev jeg fysisk dårlig tilpas og det har taget lang tid, før jeg igen var i stand til at tage mappen fra dengang frem. Men jeg har længe gerne ville dele mine oplevelser med andre og sidste år var der så en kollega, der gav mig en bog, som jeg fandt inspirerende og som fik mig sat i gang med skrivearbejdet igen.”
”Så kom tvivlen: Kan jeg klare opgaven? Vil andre finde bogen interessant at læse? men jeg har fået meget hjælp fra min redaktør og det har haft stor betydning”, siger Mehrdad Zamani.
Efter sin tid som soldat var han startet på at læse filosofi, men blev smidt ud af universitetet af politiske årsager.

mehrdad iran irak krigIran-Irak-krigen 1980-1988, også kaldet den første golfkrig, begyndte da Irak invaderede Iran 22. september 1980. Konflikten så indledningsvis ud som en succes for irakerne, men der gik ikke lang tid før de blev slået tilbage og konflikten stabiliserede sig derefter i en lang udmattelseskrig. Lige før krigens udbrud var kun to af Irans 28 divisioner kampdygtige. Efter den iranske revolution havde præstestyret i Iran henrettet omkring 1.000 af sine officerer og 10.000 førtidspensionerede militærfolk. Efter et par år med krig, indså det iranske regime, at revolutionsgardens fanatisme og offervilje ikke var nok til at vinde krigen. Gradvist blev indflydelsen fra det muslimske præsteskab over den militære overkommando svækket, og omkring 3.000 førtidspensionerede officerer fik besked om at de var velkommen tilbage. Dette var en medvirkende årsag til at Iran fik overtaget og genvandt sine terrotorier. Krigen var katastrofal for begge lande, den stoppede økonomisk udvikling, forstyrrede olieeksporten og dræbte omkring 1,5 millioner mennesker bare i Iran. Irak stod tilbage med alvorlig gæld til sine tidligere arabiske støtter. Afslutningen af krigen efterlod grænserne uforandrede. (Kilde: Wikipedia).Alene til Danmark
”De fleste, der flygtede fra Iran i 1980’erne, gjorde det for at undgå militærtjeneste, men jeg havde allerede aftjent min værnepligt og også været soldat ved fronten under krigen”, fortæller Mehrdad Zamani.
”Jeg måtte flygte i 1992 på grund af personlige og politiske forhold. Jeg rejste alene og nåede i første omgang til Tyrkiet, hvor jeg så strandede i en periode. Jeg ønskede at komme til Danmark, selv om flere af de, der dengang organiserede rejser til Europa, frarådede mig at tage hertil. De sagde, at det ikke var et godt land at være indvandrer i, men jeg ønskede at komme hertil på grund af de danske værdier og det sociale velfærdssystem, hvor jeg ville kunne fortsætte min uddannelse”, fortsætter Mehrdad Zamani.
Allerede efter at have været i Danmark i syv måneder, havde Mehrdad Zamani lært sig dansk på så godt et niveau, at han kunne starte på en uddannelse her i landet.

Flere kreative evner
Da Mehrdad Zamani præsenterede sin bog på Københavns Hovedbibliotek i forbindelse med udgivelsen i marts måned, kom der langt over 100 deltagere og bogen er i det hele taget blevet så godt modtaget, at en oversættelse til foreløbig fransk og engelsk er på vej.
Lokalt har Mehrdad Zamani fortalt om bogen og sit liv på Ørestad Bibliotek i maj, hvor han samtidig gav prøver på en anden af sine kreative sider, da han ved den lejlighed også spillede på et iransk strengeinstrument og sang viser fra sit oprindelige hjemland.
”Ja, jeg spiller og synger og jeg bygger faktisk også pianoer. Jeg har tidligere spillet sammen med flere kendte bands, men jeg har lagt musikken lidt på hylden. Den lever stadig i mig, men på et lavt blus”, smiler den alsidige dansk-iraner, der er glad for at lave flere forskellige ting og på den måde udleve forskellige sider af sig selv.
Til daglig arbejder Mehrdad Zamani som kriminolog for Kriminalforsorgen. Han underviser blandt andet i konflikthåndtering, men fungerer også som betjent og som tolk, da han taler seks sprog flydende og desuden kan gøre sig forståelig på lidt flere. Han har desuden et job som konsulent hos TV2, hvor han dels tekster og dels fungerer som ekspert på udenrigsstof.
Mehrdad Zamani, hans hustru, som er fra Azerbadjan, og to børn har boet i Ørestad i mere end fem år og har i dag adresse i Bjerget.
”Vi besøgte nogle venner, der bor i nærheden, og blev helt vilde med området her. Vi flytter ikke herfra. Her er jo alt, hvad man kan ønske sig. Da vi skulle flytte fra Odense til København, valgte vi helt bevidst Ørestad og det har fuldt ud levet op til vores forventninger. Her er en stor diversitet, her er åbent, det er centralt og her er gode boliger og en god skole”, siger Mehrdad Zamani.

mehrdad smagen af edderkop’Smagen af edderkop - en iransk soldats erindringer’ af Mehrdad Zamani. Forlaget KetaBBooK. Kan købes på Saxo.com. 245 sider. 167 kroner.Intet gensyn med Iran
Som ikke foreløbig kan gøre sig forhåbninger om at gense Iran.  
”Nej, det kan ikke lade sig gøre. Iran er ellers et dejligt land. Når man besøger Iran, er det som at rejse til flere lande på én gang, fordi landskabet er så forskelligt og fordi landets historie er  så lang og varieret. Min første bog er skrevet som en hyldest til en ung mand, jeg kendte i Iran, men som nu er død. Han var aktivist, men en blød én, der brugte pennen som våben. Selv om der er meget humor i min bog, indeholder den også en kritik af krigen og grundlaget for den. Der døde så mange uskyldige mennesker. På grund af min kritiske holdning bliver bogen nok heller ikke oversat til farsi, som er mit modersmål og som de fleste i Iran og flere af nabolandede taler”, slutter Mehrdad Zamani.
Anden del af Merhdad Zamanis selvbiografiske værk forventes at udkomme i det sene efterår 2016 og handler om hans flugt fra Iran. I den tredje bog vil han berette om sit nye liv i Danmark.

’Smagen af edderkop - en iransk soldats erindringer’ af Mehrdad Zamani. Forlaget KetaBBooK. Kan købes på Saxo.com. 245 sider. 167 kroner.

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 24413

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk