• Henriette Kragh Jacobsen (tekst og foto)
  • Kultur

Fanden tage i morgen

thomas oldrup 2018Forfatter og historiker Thomas Oldrup bor i 8Tallet. Hans nye bog, der udkom 1. marts, handler om sex, køn og kærlighed under Danmarks besættelse

• Da Thomas Oldrup i sin tid skrev speciale på Københavns Universitet, var han optaget af 1700-tallet. Nu har han skrevet en bog om 1940’erne, der giver indsigt i danskernes sexliv og i prostitution, onani, homoseksualitet, prævention og kvinders ligestilling i en periode, der ellers mest er kendetegnet ved modstandskamp, rationeringsmærker og jødernes flugt til Sverige.

Mørklægningsbørn
”Det har altid interesseret mig, hvordan menneskets indre påvirkes af ydre faktorer, især hvor de ydre kræfter er særlige som for eksempel under besættelsen. Jeg kunne se, at der ikke er blevet skrevet ret meget om sex og kønsliv i den periode, bortset fra tyskerpigerne, så jeg har gennem længere tid samlet til bunke af materiale, jeg kunne bruge til bogen. Det er klart et turn-on for en historiker, når der ikke er skrevet meget om et givent emne, men der er også noget modsætningsfyldt, som jeg finder spændende. Hvorfor ønskede man at sætte børn i verden i en så utryg tid”, spørger Thomas Oldrup reflektorisk.
En meget tydelig effekt af de fem mørke år er nemlig de store krigsårgange eller mørklægningsbørnene, som de lidt spøgefuldt kaldes. Under besættelsen skulle vinduer mørklægges med gardiner og i det seneste år af besættelsesperioden indførtes der spærretid om aftenen og natten.
”Man må formode, at de mange børn, der blev født under og lige efter besættelsen skyldes, at man har haft mere sex end normalt. Man har nok kedet sig lidt, der var mangel på gode kondomer, og måske har usikkerheden i de år udløst en længsel efter det genkendelige, hvor man har søgt trøst hos hinanden i sengen”, siger Thomas Oldrup. I sin bog kommer han også ind på en anden meget målbar effekt af et øget sexliv i perioden, idet otte gange så mange personer fik syfilis som normalt.

Tabubelagte emner
En vigtig kilde til Thomas Oldrups nye bog er en dagbog, som en ung mandlig ingeniør har skrevet. Gennem det meste af besættelsesårene skrev københavneren næsten dagligt og optegnelserne fremstår meget ligefremme og ærlige. Thomas Oldrup har valgt at anonymisere den unge mand, fordi denne fik to børn, der stadig er i live, så han har i sin bog navngivet dagbogsskriveren Henrik.
”Han skriver blandt andet om sit møde med den pige, som senere blev hans tilkomne. Det er meget åbent formuleret og har klart skubbet til mine fordomme om den generation. For eksempel skriver Henrik om de problemer, han oplever med kondomer, der er gamle og tørre og derfor ofte går i stykker. Der er ikke så meget nedskrevet personligt kildemateriale fra denne tid om emner som sex og kønsliv og alene af den grund er dagbogen atypisk”, fortæller Thomas Oldrup, som understreger, at han ikke kan vide, om den unge mand reelt var anderledes end andre i samtiden.
Forfatteren har ikke mistanke om, at dagbogen er skrevet for senere at kunne blive læst af andre og synes ikke, det er underligt, at der mangler kildestof om forhold som sex og samliv.
”Det er tabubelagte emner og vi er nok mange, der også har glemt at spørge vores bedsteforældre om, hvordan det var.

Moral og ære
Mange romaner, der er skrevet i besættelsestiden og som handler om kærlighed, har som ledemotiv en ung pige, der kommer til byen med 4-toget og ”kommer galt afsted” eller lignende og det vakte ofte stor forargelse i de små hjem.
”Hvor man længere tilbage i tiden brugte Gud som en dommer, blev det senere familien og naboerne, der fik stor betydning for opretholdelse af moral og ære”, fortæller Thomas Oldrup. Samtidig skete det, at antallet af romaner, kulørte hæfter og film, der mere direkte havde erotik som omdrejningspunkt, steg markant, så der ses også en begyndende frigørelse.
”Efterfølgende skete der jo flere revolutioner på det seksuelle område, hvor især den fri abort og lettere adgang til prævention blev væsentlige. Mange kvinder under besættelsen kom ud på arbejdsmarkedet og fik mulighed for at styre deres økonomi og noget tyder på, at magtfaktoren i hjemmene blev flyttet. Det kan have dannet grobund for de næste årtiers frigørelse”, beretter historikeren.

Seksuel frihed
I bogen er således omtalt en mand, der måtte flygte til Sverige og under befrielsesdagene vendte hjem til, hvad han troede ville være forarmede forhold, men blev overrasket over, at konen havde klaret sig godt, mens han havde været væk.
Når man taler om sex under besættelsen forbinder de fleste det med de såkaldte tyskerpiger eller feltmadrasser, som var danske piger, der havde intime relationer med tyske soldater. Ifølge Thomas Oldrup var samtiden mere forargede over, at kvinderne havde samkvem med fjenden, end det forhold at de var utugtige og havde uægteskabelige affærer.

Kan ikke lade være
Dagbogen skrevet af den unge mand med synonymet Henrik fortsætter ind i 1950’erne og Thomas Oldrup vil gerne forfølge både dagbogen og emnerne sex, køn og kærlighed videre. Han finder det fascinerende at beskæftige sig med temaer, som skal trækkes ud af skabet, og planlægger en ny bog i samme stil.
”Jeg kan ikke lade være med hele tiden at arbejde videre med stoffet. Jeg læser og ser film om disse emner og jeg har en gejst omkring temaet. Jeg håber, at min mailbox nu bliver fyldt med kommentarer fra folk, der levede på den tid og som kan bekræfte det, jeg har fundet frem til, eller skrive, at sådan var det slet ikke”, siger Thomas Oldrup. Historikeren håber også, at der til den kommende bog vil være flere nulevende personer, som er villige til at bidrage med deres erindringer fra 1950’erne.

Thomas Oldrup bliver interviewet på Historiske Dage i Øksnehallen af Pia Fris Laneth søndag 11. marts kl. 11.20 på Rød Scene.

thomas oldrup, litteratur

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2866

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk