• Redaktionen
  • Kultur

Nyt kunstværk i Byparken skal sætte fantasien i gang

meridian skulptur 01Byparken i Ørestad City har fået en ny, markant skulptur ved indgangen fra Ørestad Boulevard. Den officielle indvielse fandt sted i Byparken fredag 24. maj.

• Kunstneren er Carl Krull, som har fundet inspiration til skulpturen 'Meridian' ved at undersøge scanningsresultater. Ved en scanning registreres snitvise aftryk af lyde eller elektromagnetiske bølger, som giver et mønster, der siger noget om det undersøgtes overflade eller egenskaber. Denne tanke har Carl Krull taget med over i skulpturen, der består af en række meterhøje skiver, der er samlet om en akse i midten, så de står som længdegrader på en globus.
“Titlen Meridian henleder tankerne i retning af det kartografiske, også den omdrejningsakse, som er centrum i skulpturen, er konstrueret som af længdegrader,” fortæller han.

Metrokunst
Nogle vil måske kende Carl Krull som manden bag en stor udsmykning af metrobyggeriets indhegning ved Sortedams Dossering på Østerbro. Her var hegnet dekoreret med sorte streger på hvid baggrund, der ændrer sig i et mønster som minder om en CR- eller sonarscanning.
Men Carl Krull ser den nye skulptur til Ørestad som enforlængelse af to af hans andre skulpturer - 'Subterranean' i Silkeborg, som er et 29 tons betonhoved nedgravet i to dele og efterfølgende samlet - og 'Celestial' i Helsingør, som er en fire meter høj sfærisk konstruktion af træ, som peger på navigation og det extraterrestiale.
Begge skulpturer er markante, bruger inddelinger og har et ansigt som en del af værket.

carl krull med model af skulptur onlineKlode eller ansigt i profil
Det samme har Medidian i Byparken, hvor de seks skiver, der er udført i sortcoatet styropor, først minder om en klode, men trinvist ændrer form til et ansigt i profil.
“Jeg håber de forbipasserende bliver inspireret af skulpturen, og at den kan sætte fantasien i gang. Måden Meridian er konstrueret på, får mig til at tænke på, hvordan vi mennesker tænker, og hvordan logik og kassetænkning gennemstrømmer vores samfund, men alligevel består vi jo af flere sider,” fortæller Carl Krull.
“Jeg er fascineret af, hvordan beskueren skal digte sig til ansigtet, som jo kun er antydet ved hjælp af de seks plader, som sammen skaber 12 slags længdegrader,” siger han.

Kunst i City
Det er Grundejerforeningen Ørestad City der er kurator på skulpturen, der kun opstilles midlertidigt. Den er en del af foreningens nye strategi for mere kunst i Ørestad City.
Formand for grundejerforeningen Mia Elgaard er glad for at skulpturen kommer op.
"I grundejerforeningens bestyrelse arbejder vi med kunst som et lag, der gør Ørestad til noget specielt, og som kan skærpe vores opmærksomhed. Jeg håber, at kunsten vil være med at gøre det at bo og være i Ørestad til en oplevelse, der både byder på skønhed, omtanke, undren og glæde," siger hun.
Om den nye skulptur siger hun:
"Værket Meridian sætter fokus på mennesket i den store skala. Det minder mig om, at det enkelte individ ses i forhold til mange skalaer – også sig selv. På den måde minder det mig om, at vi først forsvinder i den store skala, hvis vi glemmer os selv."


carl krull udsmykning onlineCarl Krull har også udsmykket plankeværket ind til metrobyggeriet på Østerbro.

kunst, byparken

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 3679

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk