• Redaktionen
  • Kultur

Kunstnerne bag Simian: "Stedet er helt unikt"

simian indgang artefact1Simian. Det er navnet på Ørestads nye udstillingssted for samtidskunst i den tidligere cykelkælder ved Ørestad Station. Stedet åbner på lørdag 5. september.

Det er en opløftende oplevelse at træde ned i den ny renoverede kælder under Kay Fiskers Plads. Væk er alt der minder om det gamle, fugtige og mørke rum. Nu er alt hvidt og lyst og tørt. Det store rum med de mange søjler, som bærer vandbassinnet over os, er delt op i flere rum. Et af de to udstillingsrum er på 600 kvm, et andet på 150 kvm. Dertil kommer et værksted til brug for de udstillende kunstnere og et kontor- og møderum. Kælderen har også fået toiletter, varme og udluftning. Kunstnergruppen bag stedet, Markus von Platen, Jan S. Hansen, Toke Flyvholm og Christian Vindelev, arbejder med at få de sidste ting på plads, før åbningsudstillingen 5. september. De fleste kunstværker er ankommet.

Første byggeri i Ørestad som er gentænkt
"Da vi opdagende den tomme cykelkælder for fire år siden, gik det hurtigt op for os at den kunne blive et vildt spændende sted for kunst. Vi er fascinerede af Ørestad, fordi den er ufærdig og åben for nye ideer. Når man går en tur inde i indre by, er alting bygget og ombygget mange gange.

simian markusCykelkælderen her er os bekendt det første byggeri i Ørestad, som nu bliver anvendt til et nyt formål end det oprindeligt er bygget til. Vi vil gerne være med til at gentænke Ørestad", siger kunstnerne.

Simian kommer til at danne ramme om udstillinger og arrangementer, som vil belyse og udfordre komplekse forbindelser og perspektiver i vores fælles oplevelse, forståelse og navigation i samtiden," som Simian skriver i en pressemeddelelse. 

Mange så potentialet
Fra starten var det idéen at stedet skal være drevet af kunstnere. Kunstnergruppen gik i dialog med kælderens ejer, By & Havn, og der var også stor opbakning fra flere fonde. “By & Havn troede på projektet, og på at vi kunne realisere det. Dørene begyndte lige pludselig at åbne sig for os. Der har været mange der har kunne se potentialet i stedet. Det er endt med at blive et helt særligt sted som egner sig rigtig godt til udstillingssted for samtidskunst”, siger Toke Flyvholm.

Lidt i en anden verden
Ombygningen af kælderen startede i begyndelsen af 2020.

"Der stod vand på gulvet, mug og svamp voksede op af væggene, og luften var meget fugtig!", husker Markus von Platen.

I dag har kælderen toiletter, varmepumper, nye vinduer og rensede gulve. I det store udstillingsrum er væggene badet i lys og stemmerne giver en høj genklang som i en kirke.

"Det kan vi godt lide. Det er med til at understrege stedets særlige karakter. Når man kommer herned, er man lidt i en anden verden”, siger Markus og Toke.

simian bill jenkins chriscardinaleBredt - men nøje udvalgt kunstprogram
I åbningsudstillingen "Some of the Hole" viser Simian værker af 15 danske og udenlandske kunstnere, både ældre og anerkendte, og yngre og mindre kendte på kunstscenen. "Der er stor spredning på deltagerne og deres kunst. I udstillinger indgår flere typer af værker og medier, som malerier, skulpturer, installationer og readymades. Det er vores mål at vise et bredt, men nøje udvalgt udsnit af samtidskunsten," udtaler gruppen bag Ørestads nye udstillingssted.

Simian. Kay Fiskers Plads 17. Åbningstider: Torsdag - lørdag 12.00 - 17.00.
Åbningsudstilling "Some of the Hole". 5. september - 17. oktober 2020. Fernisering 5. september kl. 15.00 - 21.00. 
Kunstnere: Bill Jenkins, Falke Pisano, Christian Vind, Ghislaine Leung, Signe Boe, Jacob Borges, Penny Slinger, Michael Kennedy Costa, K.R.M. Mooney, Thomas Locher, Violet Dennison, Marie Søndergaard Lolk, Thomas Bo Østergaard, Lucia Elena Průša og Willy Ørskov.
Tilmeld nyhedsbrev og få mere information om kommende udstillinger og arrangementer på www.ssiimmiiaann.org
Simian er realiseret med støtte fra By & Havn, Realdanias kampagne 'Underværker', Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansen Fonden, Københavns Kommune, Amager Vest Lokaludvalg og Ørestad City Grundejerforening.

Simian åbner på Kay Fiskers Plads

simian

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2714

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk