• Suzette Tindal
  • Kultur

Afgørende klassiske øjeblikke for gymnasiets elever

gymnasium orkester lars mikkelsenDet er ikke hver dag, at unge mennesker på 17 år lytter til klassisk musik, men det gjorde 393 af Ørestad Gymnasiums 2.g-elever onsdag 16. september. 

Eleverne sad helt stille og lod sig hvirvle ind til tonerne af den russiske komponist Tjajkovskijs sidste symfoni 'Pathétique'.

De overværede Copenhagen Phils koncert “Afgørende Øjeblikke #3 - den forbudte kærlighed” på Konservatoriets koncertsal ved Forum på Frederiksberg. 

Skuespiller Lars Mikkelsen sørgede for at lede eleverne gennem musikhistorien ved at fortælle om Tjajkovskijs udfordringer med at leve i en tid, der ikke accepterede hans homoseksualitet og de problemer, det betød for ham. Og det hele blev smukt illustreret af Dark Matters farverige og dramatiske bagprojektioner på 5 skærme bag orkestret. 

Koncertforestillingen blev gennemført efter corona restriktionerne, og derfor blev eleverne lukket ind i salen klassevis, så der ikke opstod kø eller forsamlinger. Ligeledes sad eleverne på hver andet sæde, hvilket også gav plads til mere fordybelse i koncerten, da man ikke hele tiden sad og lagde mærke til hvad ens sidemand gjorde. 

Storslået, fængslende og effektiv

Elisabeth Schroll, som er musiklærer på skolen og ansvarlig for skolens deltagelse i arrangementet, fortæller, at det er en storslået, fængslende og effektiv måde at konfrontere unge mennesker med såvel klassisk musik som en kompliceret historisk periode. Og det er på mange måder en del af den almene dannelse som STX gymnasieuddannelsen står for. 

"Med koncerten fik eleverne indblik i Tjajkovskijs splittede sind, som mange selv kan nikke genkendende til. For både i 1800-tallets Rusland og i dagens Danmark kræver det overvindelse at turde være sig selv", sig Elisabeth Schroll.

Super skøn oplevelse

Sofus fra 2.m, som var en af de elever, der var med til koncerten, sagde efterfølgende: "Koncerten var rent ud sagt en super skøn oplevelse. Udover, det var skønt at høre live-musik igen efter corona-nedlukning, var det også en skøn moderne fortolkning af en klassisk koncert. Jeg kunne især godt lide Lars Mikkelsens fortællinger mellem hver sats, som gjorde det hele meget mere medrivende! At hver sats var hver sin del af et liv, kunne altså endnu tydeligere mærkes med Lars Mikkelsens fortællinger" 

Elever fra Ørestads Gymnasium har også overværet 'Leningradsymfonien' af Sjostakovitj som i musik, billeder og skuespil førte tilbage til tyskernes belejring af Leningrad under 2. Verdenskrig.

"Afgørende øjeblikke" er seks koncertforestillinger, hvor musik og skuespil og billeder smedes sammen til en fortælling om et afgørende øjeblik i verdenshistorien. 

 

Podcast om det afgørende

Ligeledes har Third Ear udgivet podcasts i relation til de respektive forestillinger, hvor man får fortalt om det afgørende øjeblik, som koncertforestillingen handler om. 

 

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2053

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk