Ny alliance protesterer mod affredning

amager faelled vandrehjemVed forliget om Amager Fælled-byggeriet blev nye erstatningsområder udpeget. Nu protesterer alliance mod affredning af disse områder ved lov 

• Erstatningsbyggeriet fra forliget om bevarelse af Amager Fælled ligger også på fredede arealer. Derfor skal der nu en affredning til, før By & Havn kan sælge arealerne til de boliger og erhvervsområder, der gik tabt, da byggerierne på Amager Fælled blev skringlagt. Normalt foregår affredning gennem Fredningsnævnet, og det kan i visse situationer være en længere proces med gentagne høringer. Men istedet for at bruge fredningssystemet vil politikerne gennemføre affredningen ved lov. Lovforslaget vil affrede Amager Fælleds campingareal, noget af Fiskerhavnen i Sydhavnen og et område ved Selinevej Nord på Amager. 

Beslutningen om at affrede ved lov har skabt en ny alliance - kaldet Fredningsalliancen - mellem Danmarks Naturfredningsforening i København, Amager Fælleds Venner, Fiskerihavnens Venner og flere grønne organisationer, der ønsker at affredningen af erstatningsarealerne for Amager Fælled-byggeriet kommer til at ske efter de gængse affredningsregler i Fredningsnævnet fremfor gennem en ny lov.

"Fredningerne skal ophæves ved lov, for at det statslige og kommunale selskab By & Havn kan få en indtjening på 1,9 mia. kr. Det er et overgreb på naturfredningen. Vi har fredninger for at beskytte områder mod økonomisk spekulation. Det er derfor en helt ekstraordinær situation, at regeringen og en række partier nu vil ophæve fredningerne ved lov," siger Knud Erik Hansen, næstformand for Danmarks Naturfredningsforening i København, til TV 2 Lorry.

Knud Erik Hansen er heller ikke i tvivl om, hvorfor politikerne vil bruge et lovforslag fremfor fredningsmyndighederne.

"Det handler om, at de er bange for at tabe affredningssagerne i Fredningsnævnet. Og så kan der også være lang sagsbehandlingstid. Det handler jo om at få skaffet pengene til By og Havn så hurtigt som muligt. Det er en ren kortslutning af demokratiet," siger han til TV 2/Lorry.

Fredningsalliancen afholder i dag mandag d. 21. januar en høring om affredningen af arealerne. Det sker på Aalborg Universitet i Sydhavnen.

amager fælled, byggeri, by&havn

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 2562

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk