Beboerplatform styrker naboskab og sparer tid og penge

thomas tingsted joergensen radioraekkerne sep 2020I Radiorækkerne har beboerne taget en ny digital beboerplatform til sig. Også selv om de selv skal betale for den. For platformen gier social værdi og styrker sammenholdet.

 

Radiorækkerne er placeret i Ørestad Nord mellem DR Byen og Islands Brygge. De første beboere flyttede ind i 2013, og selv om rækkerne er populære, har der allerede været en del udskiftning af beboere. Og her spiller den fælles, digitale beboerplatform Borigo en central rolle, når nytilflyttede skal lære naboerne at kende, læse husorden,  kende de aktuelle regler for parkering, eller hvordan man skifter batteri i brandalarmen. Borigo findes også som app til telefonen.

"Når det handler om vidensdeling bruges platformen flittigt. Står man med et problem, så er der næsten altid svar at hente i Borigo, hvor en anden beboer har oplevet det samme,” siger bestyrelsesmedlem i Radiorækkernes Grundejerforening, Thomas Tingsted Jørgensen.

Radiorækkerne består af 86 rækkehuse, og som Thomas påpeger, så møder man i en rækkehusbebyggelse jo ikke naboen, når man venter på elevatoren eller på vej op af trappen. Derfor har Borigo også en social værdi for beboerne.

"Vi bruger Borigo til at slå diverse sociale arrangementer op, og bruger platformen som en opslagstavle for, hvad der lige sker og de informationer, der skal deles. Det er med til at styrke kendskabet til, hvad der foregår i området og er med til at sætte navn på et ansigt eller ansigt på et navn, så vi på den måde kan lære hinanden bedre at kende."

Deleøkonomi og vidensdeling

Thomas peger på fire områder, som en beboerplatform kan gøre for en beboerforening: Genbrug, udlån, vidensdeling, og det som han kalder kendskab. 

"Vi bruger den indbyggede markedsplads flittigt, når der er beboere, der har behov for at skille sig af med brugte genstande. Vi er jo mange børnefamilier, så det kan være legetøj, rulleskøjter, tøj eller andet, der bliver solgt for en billig penge eller givet væk. Det taler jo også ind i at tanken om et mere bæredygtigt samfund,” siger han.

Platformen er også det sted, hvor medlemmerne i ejerforeningen kan låne udstyr fra det fælles redskabsskur, som indeholder f.eks. hækkeklipper og græsslåmaskine. 

"Platformen bliver også brugt til at efterlyse f.eks. en borhammer eller et andet værktøj, som man ikke lige har liggende, så på den måde understøtter Borigo også deleøkonomien," uddyber Thomas.

Lukkede grupper

Beboerplatformen understøtter også bestyrelsesarbejdet i ejerforeningen og grundejerforeningen. Borigo har et særligt rum for bestyrelsesmedlemmer, hvor information kan deles, og der kan diskuteres, uden at de øvrige beboere kan kigge med.

"Til at begynde med havde vi dokumenter og forskelligt indhold liggende i Dropbox eller i mails eller på sms’er. Nu har vi fået det samlet så det er langt lettere at finde det frem og at holde styr på historikken. Nye bestyrelsesmedlemmer kan nemt finde frem til indholdet i en sag," siger Thomas.

radioraekkerne borigo sep 2020 1Styrker sammenholdet

Borigo indeholder også en mulighed for at oprette lokale grupper. 

I Radiorækkerne har de eksempelvis oprettet grupper for de enkelte stier i bebyggelsen, for den lokale fodboldklub og en gruppe, som de kalder Red Maden, hvor overskydende fødevarer afsættes, så madspild reduceres.

"Det hjælper til at holde styr på dokumenter og eventuelle diskussioner om et emne eller en sag, og så kan man få tingene diskuteret igennem inden de præsenteres for de øvrige beboere," påpeger Thomas.

På en digital opslagstavle kan nytilflyttede sige hej og blive hilst velkommen. Brok over ulovligt parkerede biler eller om at skraldet igen ikke er sorteret korrekt, finder også vej. For nyligt investerede ejerforeningen i en løvsuger til at samle nedfaldne blade op, og selv om der kun var tale om en investering på 550 kroner, så var der beboere, der mente, at det var et aldeles overflødigt indkøb, og at en kost kunne gøre det samme arbejde.

"Slagsiden er nok, at man måske er gemt bag skærmen, og så får sagt tingene lidt hårdere, end man ellers ville gøre over hækken, eller de bliver læst i en anden tone, så noget der er afsendt med en hensigt modtages på en anden måde," siget Thomas, som dog synes at de fleste opslag er positive og styrker sammenholdet i bebyggelsen.

"Forleden var der en gruppe piger, der gerne ville lave en rulleskøjteskole for de øvrige børn, og de fik ti elever, og nu liggert der billeder fra deres aktivitet på platformen.

Bedre end  facebook

I andre boligområder er f. eks. facebook meget populært, men det er svært at få flyttet diskussionerne herfra over på beboerplatformen.

Radiorækkerne har slet ingen facebookside, men bruger kun deres Borigo-platform til information og debatter.

“Det er jo ikke alle, der har en facebook-konto, og jeg synes ikke vi skal tvinge nogen til at skulle have det, så derfor bruger vi Borigo til al information. Jeg kan godt lide, at tingene er adskilt fra de sociale medier. Der kan  være ting i foreningen, som man ikke nødvendigvis har lyst til at dele med sine venner og omvendt," siger han.

Læs om 8Tallets digitalte platform 8-book: 8-Tallets fællesskab vil række ud til de andre bygninger

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 1108

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk