Kort Nyt - natur under metroen, CO2 fangst og smeltevands-sø

metro hoejbane graesareal jill hemstra 0953Arealet under metroen er ikke det mest inspirerende sted i Ørestad. Det er svært at få noget til at gro - selv græsset giver op. Grundeejerforeningen har dog ikke givet op endnu.

Vandlauget i Ørestad gennemførte to forsøg for nogle år siden med beplantning i Hovedkanalen i Ørestad City, omkring en af træ-øerne. Forsøget gik ikke særligt godt. Planterne fungerede ikke optimalt og blev også ødelagt af blishønsene.
Et nyt forsøg vil kræve at jorden skal skiftes, da den dårlig og tør, og der skal skabes bedre vækstbetingelser. I år vil Grundejerforeningen Ørestad City lave et pilotforsøg, for at få mere viden og erfaring med hvad der kan lade sig gøre, før der evt. budgetteres et større beløb for en større indsats.
Der vil blive lagt nogle hårdføre plantemåtter ud på et lille område under metroen, hvor græsset skrabes af. Hensigten er både at skabe biodiversitet og æstetik og udnytte nogle af de frie kvadratmeter. Hvis forsøget lykkes, kan man måske udvide det til hele strækningen under højbanen i City. Lige nu er en ansøgning inde hos Metroselskabet. Forsøget afventer også vedtagelse på generalforsamlingen i G/F Ørestad City i slutningen af april. 

Generalforsamlinger
Årets generalforsamlinger i Ørestads grundejerforeningerne finder sted i april. På generalforsamlingerne kan man få sin stemme hørt, tale med foreningens bestyrelse, tage en samtale med GFS Ørestads driftschef og høre om igangværende og kommende udviklingsprojekter. Der vil i marts måned blive sendt mere information ud om møderne. Generalforsamlingerne finder sted på følgende dage:
Ørestad City Syd (Arenakvarteret): 7. april 2021
Ørestad Syd: 15. april 2021
Ørestad Universitetskvarter: 16. april 2021
Ørestad City: 27. april 2021

byparken oversvoemmelse feb 2021Stor andedam i Byparken
Frosten i uge 6 og 7 varede ikke ved, og kun et par steder i Ørestad Nord nåede isen at blive så tyk, at det blev tilladt at skøjte på den. Men alledeén dag efter måtte adgangen lukkes igen, da tåbruddet satte ind. Den pludselige vending i vejret skabet en stor kunstig sø i Byparken i Ørestad City. Her samlede store mængder smeltevand sig ovenpå den stadig dybfrosne jord. Flere steder var vandet over 20 cm dybt, og det var nødvendigt at afspærre flere gangstier, oplyser GFS Ørestad. Den store smeltevands-sø blev straks indtaget af ænderne. Foto: GFS Ørestad

HOFOR vil fange CO2
Både nationalt og internationalt er der aktuelt stor interesse for CO2-fangst (Carbon Capture, eller CC) fra industrianlæg og kraftværker. Der er mulighed for enten at lagre den opfangede CO2 i undergrunden eller anvende den til nye formål. For eksempel til at producere fremtidens fossilfrie brændstoffer ved såkaldt Power-to-X. Forsyningssselskabet HOFOR - som har hovedsæde i Ørestad - er gået med i klyngesamarbejdet C4, hvor en række store energiaktører i hovedstadsområdet sammen vil undersøge mulighederne for at indfange CO2 i store mængder.
Men der er mabnge udfordringer der skal løses forinden. Der vil gå mindst 6-7 år, før et anlæg kan stå klar.
"Vi ved endnu ikke, hvor langt vi når med de to teknologier i HOFOR-sammenhæng. Der er mange løse ender, vi skal have styr på. Der skal f.eks. være plads til at etablere et CO2-fangst anlæg tæt på Amagerværket. Det vil være en stor investering i et anlæg, som kræver en del energi at drive. Samtidig er de økonomiske rammebetingelser for etablering af CC slet ikke på plads. Et CC-anlæg i den størrelse, som vi taler om, koster i omegnen af 3-4 milliarder kr.," siger planchef i HOFOR, Charlotte Søndergren. HOFOR mener at Amagerværket vil være et perfekt sted at lave en CC-anlæg. Men det kræver ny lovgivning i forhold til, om man må bruge biomasse til at lave CO2-fangst. Potentialet for CO2-fangst på Amagerværket er op mod 1 million ton om året.

traeskulpturer byfaelledRejen og Mågen drager videre
De to legeskulpturer i træ, som har været opstillet på Byfælleden i Arenakvarteret siden november, er draget videre. 'Mågen' og 'Rejen' var udlånt af den socialøkonomiske virksomhed Dansk Hulebyg og Børnekulturhuset Ama’r. Det var oprindeligt meningen at skulpturerne skulle bruges på Kulturhavn Festival 2020, som måtte aflyses. Men i stedet får københavnske børn have glæde af dem. Træfigurerne opstilles nu et andet sted i byen.

Husgavl i København søges 
Råder din boligforening over en tom husgavl? Så har I en unik mulighed for at få den forskønnet med et gavlmaleri, der forestiller naturfænomenet sort sol. Som en del af markeringen af 100-året for Genforeningen med Sønderjylland ønsker den kulturhistoriske organisation Golden Days og kunstner, fotograf og sønderjyde Søren Solkær at skabe et kunstværk i det københavnske byrum. Motivet skal komme fra Søren Solkærs fotoserie ’Black Sun’, der gengiver det karakteristiske, sønderjyske naturfænomen sort sol, hvor enorme stæreflokke på træk danner figurative formationer på himlen. Skriv inden 10. marts  til Mads Ravnskjær på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

Webinar om kunstig intelligens
IT-Universitetet i Ørestad Nord afholder manger kusrser og webinarer, som alle kan deltage i. 23. marts afholdes webinaret Ægte Intelligens eller kunstig intelligens?For selv om kunstig intelligens kan udløse stærke gevinster og konkurrencefordele, bør ledelsen gå til brugen af kunstig intelligens med omtanke og lære at styre de nye processer stramt.Webinaret gør deltagerne klogere på, hvordan derers virksomhed kan gå til mulighederne og udfordringerne ved kunstig intelligens. Hvorfor digitaliserer vi? Er det en eksisterende proces eller en ny, vi vil sætte strøm til? Hvilke kompetencer har vi i huset – og hvilke skal vi hente ind? Har vi styr på juraen? Og har vi styr på etikken?
Webinaret finder sted online 23. marts kl. 08.30 - 10.30. Det koster 300 kroner at deltage. Læs mere om webinaret på https://www.itu.dk/efteruddannelser/itu-professional-courses/kurser/webinar---aegte-intelligens-versus-kunstig-intelligens? 

natur, metro, gfs

  • Oprettet den .
  • Sidst opdateret den .
  • Læst: 895

ØRESTAD AVIS | C/O BYDELSAVISERNE | ARNE JACOBSENS ALLE 15,1. | DK 2301 ØRESTAD |
TEL: +45 31 15 30 40 | MAIL: info(at)oravis.dk